Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

39ο Φεστιβάλ Βιβλίου- Ζάππειο 3 έως 19 Σεπτεμβρίου 2010

Τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου ξεκινά στους υπαίθριους χώρους του Ζαππείου, ένας πολυσήμαντος θεσμός στα δρώμενα της πόλεως των Αθηνών, το 39ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), με συνδιοργανωτές τον Πολιτισμικό Οργανισμό και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων, ενώ έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.




Το φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου είναι αφιερωμένο στον
 «Ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη σύγχρονη κοινωνία και τον πολιτισμό».

Συμμετέχουν η Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Το πρόγραμμα του 39ου Φεστιβάλ Βιβλίου σας προσκαλεί σε ένα πλήθος εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν προγραμματισθεί από τον Πολιτισμικό Οργανισμό και το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Αθηναίων, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και φυσικά τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου.

Πιο συγκεκριμένα, στους χώρους του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί έκθεση ανέκδοτων φωτογραφιών με όψεις της Αθήνας του 1888, οι οποίες προέρχονται από τη συλλεκτική έκδοση του Ιστορικού Αρχείου Δήμου Αθηναίων «ΑΘΗΝΑΙ», ενώ θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη επίσημη παρουσίαση του λευκώματος, την Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ.
Ακόμα, το Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010, στις 8 το βράδυ, προγραμματίσθηκε συζήτηση, με θέμα: «Η αστυνομική λογοτεχνία στην Ελλάδα σήμερα», με ομιλητές τα μέλη της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.): Τιτίνα Δανέλλη, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Δημήτρης Μαμαλούκας και Γιάννης Ράγκος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής, επίσης μέλος της Λέσχης.

Τέλος, στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ Βιβλίου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου οργανώνει σειρά εκδηλώσεων με θέμα «Παραμύθια του κόσμου» για τους μικρούς επισκέπτες. Το Σάββατο 4, την Κυριακή 12 και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, 7-8 το απόγευμα, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν παραμύθια της προφορικής παράδοσης και της λογοτεχνίας από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Παραμύθια για πλάσματα παράξενα, για ζώα που μιλούν με ανθρώπινη λαλιά, ιστορίες για όνειρα και επιθυμίες, για μικρούς και για μεγάλους, που έφτασαν στις μέρες μας από στόμα σε στόμα ή γράφτηκαν από Έλληνες και ξένους συγγραφείς. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο εκδηλώσεων της Έκθεσης και είναι ανοικτές στο κοινό.

Τα επίσημα εγκαίνια του Φεστιβάλ Βιβλίου θα τελεσθούν την Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου 2010, στις 8 το βράδυ από το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε. και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΝΕΤ 105,8 και ΚΟSMOS 93,3, η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και το περιοδικό της «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ», καθώς και ο ραδιοφωνικός σταθμός ΑΘΗΝΑ 9,84.
Την εικαστική φροντίδα της πολυσήμαντης αυτής διοργάνωσης έχει αναλάβει ο ζωγράφος ΒΕΝΤΣΕΣΛΑΒ ΙΟΤΟΒ, ο οποίος φιλοτέχνησε ένα έργο που παραπέμπει στη διαχρονική ανάγκη ανάγνωσης βιβλίων, για να έχει ο σύγχρονος άνθρωπος την πνευματική ανέλιξη, απαραίτητο συστατικό για το «ευ ζην», σε καιρούς ισοπεδωτικούς.

Στο 39o Φεστιβάλ Βιβλίου, που διεξάγεται στους υπαίθριους χώρους του Ζαππείου (3 – 19 Σεπτεμβρίου 2010), 160, περίπου, εκδότες σε 130 περίπτερα παρουσιάζουν τη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή με περισσότερους από 50.000 τίτλους.

Ας επισκεφθούμε, λοιπόν, το 39o Φεστιβάλ Βιβλίου, στο Ζάππειο, στη μεγάλη αυτή Γιορτή του Πολιτισμού και της Παιδείας.

Ημέρες & Ώρες Λειτουργίας του Φεστιβάλ Βιβλίου
Δευτέρα- Πέμπτη: 6:00 μ.μ. – 10:30 μ.μ.
Παρασκευή & Σάββατο:6:00 μ.μ. – 11:00 μ.μ.
Κυριακή:11:00 π.μ. – 10:30 μ.μ.

Για να δείτε την αφίσα του 39ου Φεστιβάλ Βιβλίου κάντε κλικ εδώ.

Πηγή: Πολιτιστικός Οργανισμός Δ. Αθηναίων

2 σχόλια:

Πιγκουίνος είπε...

Πήγα μία βόλτα την Παρασκευή για να «τσεκάρω» την έκθεση και τα βιβλία. Είναι πολύ ωραία και το σημαντικό, είχε κόσμο...

Chris είπε...

Είναι ευχάριστο το ότι είχε κόσμο. Ελπίζω ως τις 19 να καταφέρω και να πάω και εγώ!
Εκτός από τα βιβλία, ενδιαφέρον βρίσκω και στην έκθεση με τις παλιές φώτο της Αθήνας.
Δείτε το σχετικό θέμα του Πιγκουίνου, εδώ: http://opiguinos.blogspot.com/2010/09/1870.html
Ευχαριστώ!

υγ: θα ασχοληθώ σε λίγο με τον Διαμαντίδη, που βλέπω στο μπλογκ σου πάνω πάνω! :)